Logo
Meny

projekt för hållbarhet

Världsunik energilösning

Bild
Bild
Bild

Världsunik energilösning med sol och vätgas

Mariestad blir först i världen med en solcellsdriven tankstation för vätgas. Tillsammans med det kommunala elbolaget VänerEnergi och företaget Nilsson Energy bygger Mariestads kommun världens första anläggning för soldriven lokal vätgasproduktion.

 

Den världsunika energisystemlösningen är självförsörjande. Solenergi från solcellsparken utgör bränslet till systemet. Energin som kommer från solcellerna omvandlas i en elektrolysör, där vatten spjälkas till vätgas och syrgas. Vätgasen ska främst användas för att tanka bränslecellsfordon och strömförsörja tankanläggningen. Vid behov fungerar den också som en effektreserv för elnätet.

Mariestads kommun investerade 2016 i Sveriges femte tankstation för vätgas. Vätgasstationen används både för utveckling av energisystemet och för tankning av elbilar med bränsleceller. Nu går startskottet för byggnation av en solcellspark i anslutning till den befintliga tankstationen för vätgas, som är placerad utmed E20 vid den södra infarten till Mariestad.

 

Satsningen garanterar att den vätgas som produceras i Mariestad är helt förnybar och fri från utsläpp. Solinstrålningen över solcellsparken kommer att kunna långtidlagras i form av vätgas.

Fakta om Världsunik energilösning

Fakta

Länkar


Vänerenergilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Nilsson Energylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster