Drömläge Mariestad startsida
Meny
Bild

Vi valde Mariestad

därför Mariestad

Bo nära skolor och universitet

Vill du bo i en av Sveriges bästa skolkommuner där elever trivs i skolan? I Mariestad bor du nära prisbelönta och moderna skolor och universitet.

I Mariestad finns boenden nära bra skolor oavsett var i staden du väljer att bo. Här finns 12 kommunala skolor, 3 fristående skolor, 19 kommunala förskolor och ett universitet. 2016 blev Mariestad utnämnd till en av landets bästa skolkommuner. Undersökningar visar också att elever trivs i skolan och att det även avspeglar sig i skolresultaten.

Grundskolor och förskolor i Mariestad

I Mariestads grund- och förskolor lever eleverna sin vardag i en trygg tillvaro. Modern pedagogik och ny teknik används i undervisningen för att elever både ska trivas och stimuleras till goda resultat. Under hösten 2017 invigdes två nya och toppmoderna skolor. Under de senaste åren har även flera grund- och förskolor helrenoverats eller byggts om och ännu fler är på gång. Hösten 2020 startade arbetet med att bygga Sveriges första förskola med en innovativ energilösning. Solceller på taket producerar elen till förskolan, och överskottet lagras i form av vätgas. Det i sin tur används för drift och uppvärmning under vinterhalvåret.


Kommunala förskolor och pedagogisk omsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunala grundskolor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Friskolor (förskola, grundskola och gymnasium) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Hos alla våra skolor och förskolor finns fantastiska utemiljöer utanför dörren. Mariestads vackra natur finns alltid närvarande och vi använder den både som lekstuga och klassrum. Och när det blir lunchdags kan barnen njuta av näringsrik mat från skolornas och förskolornas egna tillagningskök.

Gymnasieskolor i Mariestad

Mariestad är en plats att känna sig hemma på – inte minst som gymnasieelev. Engagerad personal, nyrenoverade lokaler och en avslappnad kultur ger eleverna en ovärderlig grund att stå på. Certifieringar, starkt fokus på arbetsplatsförlagt lärande och entreprenörskap samt tätt samarbete med det lokala näringslivet garanterar hög nivå på utbildningarna – och bidrar till att många får jobb direkt efter gymnasiet.


Marinteknikprogrammet, som formar framtidens båtbyggare och reparatörer, är unikt för Mariestad. Och med Sveriges innanhav Vänern runt knuten finns både vackra övningsvatten och marint näringsliv inom räckhåll.


Totalt 13 nationella program erbjuds på kommunalt gymnasium och friskola i Mariestad. Teknik-, vård- och omsorgs-, el- och byggprogrammen är branschvis kvalitetscertifierade och kommunala gymnasieskolan har fått utmärkelsen Skola för hållbar utveckling. Var femte gymnasieelev kombinerar sitt program med Nationellt certifierad idrottsutbildning (NIU) i innebandy eller ishockey – många av dessa kommer från andra orter.


Kommunal gymnasieskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Friskolor (förskola, grundskola och gymnasium) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Universitet och yrkeshögskoleutbildning i Mariestad

Dacapo Mariestad är en kommunal organisation med uppdrag att samordna och utveckla högre utbildning i Mariestad. Det är idag mycket sällsynt att ett universitet etablerar sig på en ny ort. Det blev dock verklighet i Mariestad när Göteborgs universitet valde att etablera helt unika trädgårds- och hantverksutbildningar här. Dacapo Mariestad erbjuder också universitetsutbildning i samarbete med Karlstad universitet samt yrkeshögskoleutbildningar och fristående kurser.


Universitetsetableringen har fört med sig mycket positivt för Mariestad, inte minst närvaron av alla studenter och de nya kontaktytor som skapas när den akademiska världen möter näringsliv och medborgare.


Som Mariestadsbo bor du också inom pendlingsavstånd till högskolan i Skövde. Cirka 50 bussavgångar går dagligen mellan Mariestad och Skövde.


Dacapo Mariestad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högskolan i Skövde Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nära allt du behöver

I Mariestad bor du inte bara nära skolor och universitet utan också nära norra Europas största sjö, shopping, bra kommunikationer, unik natur och jobb. Läs mer om våra olika boendeprojekt med närhet till allt du behöver, ring 0501-75 50 29 eller skicka in en intresseanmälan så berättar vi mer om hur dina boendedrömmar kan slå rot i Mariestad!